Dorzucam krążki pora i surówka wychodzi idealna. Jest wyrazista i pełna smaku

Dodano:
Surówka do obiadu Źródło: Shutterstock / New Africa
Surówkę do obiadu można przygotować z różnych warzyw. Jej smak to kwestia pomysłowości osoby przygotowującej. Ja lubię, gdy surówka jest wyrazista. Dlatego, nawet jeśli robię ją z delikatnych składników, dorzucam coś dla zaostrzenia smaku.

Jaką surówkę można przygotować najszybciej? W moim domu dużym wzięciem cieszy się sałata. Nie jest jedynym składnikiem surówki, ale podstawowym. Kupuję gotową, mytą, wsypuję do salaterki i dodaję parę składników. Mają różny smak, chrupkość i kolor. Jednak nie wyobrażam sobie surówki bez bardziej wyrazistego dodatku. Tym razem pokusiłam się o dodanie pora.

Te składniki dodadzą surówce wyrazu

Jeśli tak, jak ja lubicie wyraziste surówki, powinniście w nich uwzględniać poniższe składniki. Są to m.in.: cebula, szczypior, por, czosnek. Dodatki te wyróżniają się ostrawym smakiem i wyraźnym aromatem. Wystarczy dorzucić ich niewielką ilość, by surówka nabrała charakteru. Ostrość tę warto zbalansować czymś łagodnym, neutralizującym zapach, np. ogórkiem, twarogiem, natką pietruszki.

Jak zrobić wyrazistą surówkę z porem?

Por może być podstawą surówki, jednak tym razem zdecydowałam się wykorzystać go jako dodatek. Dorzuciłam go razem z paroma innymi składnikami do mieszanki sałat. Tymi innymi składnikami były: świeży ogórek – dodał surówce orzeźwiającego smaku i chrupkości, pokruszony ser feta – zaostrzył smak kompozycji, czarne oliwki – dorzuciłam dla apetycznego wyglądu. Jednak to porowi przypisuję największą rolę, jeśli chodzi o smak surówki. Wyszła po prostu idealna.

Przepis: Surówka z porem

Lekka surówka z dodatkami pełnymi smaku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g mieszanki sałat
  • 1/2 świeżego ogórka sałatkowego
  • kawałek jasnej części pora (ok. 10 cm)
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek
  • 80 g sera feta
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cukier, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSałatę opłucz i osusz, jeśli nie jest myta. Por oczyść, pokrój w talarki, podziel je na pierścienie. Ogórek umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Oliwki odsącz z zalewy.
  2. Łączenie składnikówW salaterce wymieszaj przygotowane składniki. Z oliwy i soku z cytryny przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku. Wierzch posyp pokruszoną fetą.

Wskazówka: Zamiast sera feta do surówki możecie dodać trochę pokruszonego twarogu koziego lub zwykłego twarogu.

Jak złagodzić smak pora?

Por to warzywo o wyrazistym, dość ostrawym smaku. Mnie jego zdecydowany smak bardzo odpowiada, ale dla niektórych żołądków warzywo to jest zbyt ciężkie. Na szczęście jest prosty sposób, by złagodzić jego smak. Krążki pora wystarczy tylko umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, a potem znów zimną wodą i dokładnie odsączyć. Wysoka temperatura sprawi, że warzywo to nabierze delikatności, również, jeśli chodzi o twardość.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...